teknik åttan

BRAINSTORM

Läxan vi fick var att bygga en sopsorterings maskin. Den ska vara 50x50x50 centimeter och ska ha ett litet rör. I röret ska man lägga ner tre olika sorters kulor. Metall, trä och plast. När kulorna släpps ner i röret ska dem sorteras för sig.

Vi satt oss ner och började diskutera om hur vi skulle göra detta. Vi kom snabbt fram till att vi kan sortera bort metallen lätt genom att använda en magnet. Men hur vi skulle göra med träet och plasten var lite svårare. Vi började med att väga dem. Dem båda vägde nästan lika mycket. Skilde bara 0,4 gram. Alla kulorna är även lika stora.

Vi hade en tanke om att göra en vinkel på bottenplattan. Vår tanke var att kulorna kanske skulle rulla åt olika håll om man fick dem i en perfekt vinkel. Vi ägnade en hel lektion åt detta. Tänkte att underlaget kanske hade en betydelse. Så vi gick till syslöjden och hämtade olika sorters tyger. Tyvärr så gjorde detta ingen skillnad. Denna idén funkade inte.

Dem kanske flöt olika tänkte vi. Vi testade att lägga dem i vatten, men dem båda flöt. Men i etanol bör dem flyta olika. Etanolen har densiteten 0.8, trä har densiteten 0.5 och plast 0.9. Desto lägre densitet föremålet har än vätskan, desto bättre flyter föremålet. Detta funkade. Plasten sjönk och träet flöt. Men frågan var hur vi skulle lyckas samla upp kulorna när dem låg i etanolen. Vi fick lägga denna idén åt sidan sålänge.

Vi tog ett papper och skar ett hål i det. Vi satte pappret på ett annat papper som vi hade vikt och testade att rulla igenom kulorna. Plastkulan åkte igenom men inte träkulan. Vi hade tur, träkulan var ca 1 millimeter större än plastkulan. Vi hade nog kommit på en idé som kunde funka nu.